Dolar 37,9552
Euro 42,1360
Altın 3.780,58
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 13°C
Pts 10°C
Sal 10°C

ABD’deki skandal karar verildi

ABD’deki skandal karar verildi
29 Mart 2025 14:10
79

Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, Öztürk’ün avukatının mahkemeye başvurusu üzerine yazılı kararını açıkladı. Casper, iki sayfalık kararında, Öztürk’ün sınır dışı edilmesinin “Kişinin hukuka aykırı olarak özgürlüğünden yoksun bırakıldığı iddiasıyla mahkemeye yapılan başvuru” sonuçlanana kadar durdurulmasına hükmetti.

Kararda, hükümet tarafının 1 Nisan gün sonuna kadar mahkemeye gerekli savunmayı yapması istendi.

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 ICE görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Rubio, “Hamas destekçisi” ve (İsrail karşıtı) “deliler” olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.

ABD’de ise ifade özgürlüğü ve siyasi görüşler nedeniyle artan baskılar yeniden gündeme geldi. ABD’li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Öztürk’ün gözaltına alınmasının, “Özgürlükleri engellemeye yönelik ve endişe verici” olarak değerlendirdi. Üniversitelerde Filistin yanlısı gösterileri destekleyenlerin gözaltına alınmasıyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump ve ekibini eleştiren Warren, bunun, “ABD Anayasasında belirtilen temel özgürlüklere karşı” olduğunu belirtti. Massachusetts eyaletinde de yüzlerce kişi, Öztürk’ün gözaltına alınmasını protesto etti. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bakanlıkta düzenlediği bir etkinlikte Öztürk’le ilgili bir soruyu yanıtladı. Rubio, “Eğitim görmeniz ve diploma almanız için vize veriyoruz, üniversite kampüslerimizi yakıp yıkan bir sosyal aktivist olmanız için değil. Vizenizi kaybettiğinizde yasal olarak Birleşik Devletler’de değilsinizdir ve dünyadaki her ülkenin olduğu gibi bizim de sizi ülkemizden çıkarma hakkımız vardır” derken, Hamas’a destek verdiklerini ileri sürdüğü en az 300 yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Massachusetts eyaletinde gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’le ligili yaptığı açıklamada, “ABD’nin Boston şehrinde gözaltına alınan vatandaşımız Rümeysa Öztürk’ün durumu yakından takip edilmekte ve ailesi düzenli olarak bilgilendirilmektedir” ifadeleri yer aldı. “ABD Dışişleri Bakanlığı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi ve diğer yetkili birimler nezdinde girişimlerde bulunulmuştur,” denilen açıklamada, “Vatandaşlarımızın haklarının korunması için gerekli konsolosluk hizmetlerinin ve hukuki desteğin sağlanması amacıyla her türlü çaba gösterilmektedir” vurgusu yapıldı. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de Öztürk’ün durumunun yakından takip edildiğini açıkladı.

34 DEMOKRAT VEKİLDEN YÖNETİME MEKTUP!

Perşembe günü Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve ICE’nin vekâleten görev yapan Direktörü Todd Lyons’a gönderilen mektupta, 34 Demokrat vekil, Tufts Üniversitesi öğrencisi Rumeysa Öztürk’ün Salı günü evine yürürken altı maskeli ve sivil kıyafetli ajan tarafından neden tutuklandığının açıklanmasını istedi.

“Bu tutuklamanın gerekçesi, bu öğrencinin siyasi görüşlerini ifade etmesi gibi görünüyor” diye yazan milletvekilleri, “Bu davada tam yargı sürecinin işletilmesini talep ediyoruz ve ICE’nin geçerli yasal statüye sahip üniversite öğrencilerinin tespit edilip tutuklanmasına neden olan politikası hakkında açıklama istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Tutuklanmadan önce 30 yaşındaki Öztürk, F-1 öğrenci vizesine sahip bir Fulbright bursiyeriydi ve Massachusetts’teki Tufts Üniversitesi’nde doktora yapıyordu.

Geçen yıl, Tufts Üniversitesi Öğrenci Senatosu’nun Filistin meselesine ilişkin aldığı kararları “uygulamaya geçirme ve hayata geçirme” çağrısı yapan bir köşe yazısının dört yazarından biriydi.

‘BENZER GÖZALTILARIN SAYISI ARTIYOR’

Olay, dış basında da geniş yer buldu. “New York Times” gazetesi, ABD’de benzer gözaltıların artış gösterdiğini, daha önce Alabama Üniversitesi’nde doktora yapan İran vatandaşı Alireza Doroudi’nin de federal yetkililerce gözaltına alındığını hatırlattı. Columbia Üniversitesi’nden mezun olan ve Filistin destekçisi protestolara katılan Mahmut Halil’in de New York’ta gözaltına alındığı bildirilmişti. CNN International, olayı yorumsuz olarak aktarırken, İngiliz BBC, benzer olaylara ve davalara dikkat çekti, örnekler verdi. BBC, Trump’ın kararnamesi sonrasında, antisemitizmle mücadelede başarısız olduğu iddiaları nedeniyle Columbia Üniversitesi’ne sağlanan 400 milyon dolarlık fonun iptal edildiğini ve aynı şeyin diğer üniversitelere de yapılacağı yönündeki tehditleri anımsattı. The Guardian gazetesi de, Öztürk’ün Güney Louisiana’da tutuluyor göründüğünü, bunun da, ICE’ın mahkeme kararını tanımadığı şeklinde yorumlanabileceğini yazdı. Gazete, mahkemenin, ICE’ın Öztürk’ü eyalet dışına çıkarmadan 48 saat öncesinde bilgi vermesini istediğini hatırlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.