Dolar 37,9848
Euro 42,0148
Altın 3.794,22
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 17°C
Paz 11°C
Pts 10°C

Acil Servisler Alarmda: İshal ve Bulantı Şikayetleri Patladı!

Acil Servisler Alarmda: İshal ve Bulantı Şikayetleri Patladı!
12 Ağustos 2024 16:14 | Son Güncellenme: 12 Ağustos 2024 16:15
181

Uzmanlar: Hastanelere Günde 20-30 İshal ve Bulantı Vakası Başvuruyor, Dışarıdan Yiyeceklere Dikkat!

Yaz aylarında sıkça görülüyor, hastaneye başvurular arttı! Mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız… | Türkiye Gazetesi

Acil servisler, son günlerde ishal, bulantı, kusma ve yüksek ateş nedeniyle başvurularda ciddi bir artış yaşıyor. Uzmanlar, hastanelere günde en az 20-30 vakayla başvurulduğunu ve bu durumun özellikle viral hastalıklardan kaynaklandığını belirtiyor.

Artışın Nedeni ve Uyarılar

Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, son bir ayda ishal vakalarında belirgin bir artış yaşandığını ve başvuruların arttığını ifade etti. Prof. Dr. Aksay, “Günde 20-30 vaka ile karşılaşıyoruz. Çoğu viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ancak bakteriyel ve parazitsel enfeksiyonlar da görülebiliyor” dedi.

Uzun Süre Devam Eden Rahatsızlıklar Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Prof. Dr. Aksay, ishalin 3-4 günden uzun sürmesi durumunda hastaların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlılar, kemoterapi görenler, diyabet hastaları ve böbrek yetmezliği olan bireylerde sıvı kaybı ve akut böbrek yetmezliği riski artabiliyor. İshalin 3-4 gün ve daha uzun sürmesi, kanlı ishal, yüksek ateş ve aşırı bulantı-kusma durumlarında tetkik yapılması gerektiği belirtiliyor.

Dışarıdan Yenen Yiyecekler ve Hijyen

Prof. Dr. Aksay, dışarıdan yenilen çiğ sebzeler ve güvenilirliği şüpheli su kaynaklarından tüketilen yiyeceklerin ishal riskini artırabileceğine dikkat çekti. “Aile içinde enfekte biri olduğunda, diğer bireyler de etkilenebilir. Dışarıdan yiyecek ve su konusunda dikkatli olunmalı, özellikle çiğ sebzeler ve iyi pişirilmemiş kümes hayvanlarından kaçınılmalı” dedi. Ayrıca, ishal olan bireylerin sıvı alımını artırması, yağlı gıdalardan kaçınması ve sindirimi kolay gıdaları tercih etmesi gerektiğini belirtti.

HABER: EDA SAĞIR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.