Dolar 37,9848
Euro 42,0148
Altın 3.794,22
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 17°C
Paz 11°C
Pts 10°C

Dijital Bağımlılık Mercek Altında!

Dijital Bağımlılık Mercek Altında!
26 Eylül 2024 13:53
79

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dijital bağımlılıkla mücadele çalışmalarına hız verdi. Bakanlık,1 Ekim’de Ankara’da “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı” düzenleyecek. Böylece bu alandaki mücadelenin yol haritası netleşecek.

Dijital ve şiddet içerikli oyun bağımlılığı olan çocuk ve gençlerin sağlığı, gerçeklik algısı tehlikeye giriyor. Bu kapsamda dijital bağımlılıkla mücadele için harekete geçildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 1 Ekim’de Ankara’da “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı” düzenleyecek. Bu çalıştayla dijital bağımlılıkla mücadelenin yol haritası da netleşecek.

Birinci grupta bu konuyu çalışan STK’lar ve akademisyenler olacak. İkinci grupta dijital oyunlar oynayan çocuklar olacak. Onların sürece dair motivasyonları anlamaya çalışılacak. Çocukların oyunda geçirdikleri süre, motivasyonları ve oyuna eşlik eden süreçler ele alınacak. Üçüncü grupta ise yetişkinler olacak. Yetişkinler ile özellikle dijital kumar bağımlılığı işlenecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı raporlarında da günümüzde dijital bağımlılıkta artış olduğu tespitleri yer aldı. Modernleşme ve küreselleşme sürecinin olumsuz etkilerine karşı geleneksel aile yapısını korumak için aile üyelerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Özellikle ergenlik döneminde, gençlerin riskli davranışları denemeye ve bunların olumsuz sonuçlarına maruz kalmaya çok daha fazla açık olduklarına dikkat çekildi. Raporlarda, dijital ortamlar kullanılarak işlenen suçlarda da artış olduğu vurgulandı.

Ailenin yaşam döngüsüne uyumlu olacak şekilde güvenli internet, bilinçli teknoloji ve sosyal medya kullanımının yaygınlaştırılması, güvenli internet hizmetini tercih eden internet abone sayısının artırılması için çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Editör Seher Ulutaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.