Dolar 38,0112
Euro 42,0014
Altın 3.790,32
BİST 9.401,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 12°C

Mağarada Keşfedildi: Bin Yıllık Tohum Ağaç Oldu!

Mağarada Keşfedildi: Bin Yıllık Tohum Ağaç Oldu!
27 Eylül 2024 17:13
79

Bilim insanları, 1980’lerde Filistin’deki Yahudiye (Judea) çölündeki bir mağarada keşfedilen ve radyokarbon testlerine göre bin yaşın üzerinde olduğu tespit edilen tohumu ekerek, İncil’de adı geçtiği iddia edilen şifalı bir ağaç yetiştirdi.

IflScience popüler bilim portalında yer alan habere göre, Sheba adındaki bu ağaç, son 14 yılda yaklaşık 3 metre uzadı ve bu da bilim insanlarının ilk kez üzerinde çalışma yapabilmelerine olanak tanıdı.

Öte yandan ‘Sheba’ türünün, buhur ve mür ailesinin (Burseraceae) bir üyesi olan Commiphora cinsine ait olduğu tespit edildi.

Habere göre, bu ailede günümüzde yaşayan yaklaşık 200 bitki türü bulunmakta. Zengin aromatik sakız reçineleri nedeniyle değer gören bu ağaçlara genellikle Afrika, Madagaskar ve Arap Yarımadası’nda rastlanmakta.

Daha önceki çalışmalarda, Sheba’yı üreten tohumun, MS. 993 ile 1202 yılları arasına tarihlendirildiği belirtilmişti.

Sheba’nın, günümüz İsrail, Filistin ve Ürdün’ünü kapsayan Güney Levant bölgesindeki soyu tükenmiş bir ağaç popülasyonundan hayatta kalmış olması muhtemel.

ANTİK ŞİFA KAYNAĞI

Bilim insanları, İncil’deki Yaratılış, Yeremya ve Hezekiel bölümlerinde geçen ve şifa ile ilişkilendirilen ‘tsori’ reçinesinin, Sheba ağacı tarafından salgılandığını düşünüyor.

Ağacın yaprakları ve reçinesinin, vücuttaki yara ve iltihapların yanı sıra kanser oluşumuna da iyi gelen, doğal organik bileşikler içerdiği biliniyor. Araştırmacılar ayrıca, Sheba’nın yapraklarında, cilt bakımında kullanılan organik bir bileşik olan ‘skualenin’den, yüzde 30 gibi yüksek seviyelerde bulunduğunu tespit etti.

Mağarada bulunan az sayıdaki tohumun oraya hayvanlar tarafından taşındığını düşünülüyor.

Editör Seher Ulutaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.